Bezoek aan wethouder Eric van der Burg

Elk jaar bespreken de ambassadeurs met de Wethouder Zorg, nu is dat Eric van der Burg, de belangrijkste ontwikkelingen en signalen op het gebied van GGZ en WMO. De afspraak dit jaar was op 21-2. Er zijn drie punten besproken.

Ervaringsdeskundigheid inzetten
GGZ ambassadeurs zijn er voorstander van ervaringsdeskundigen naast professionals in te zetten. Bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige die samen met een maatschappelijk werker van MADI op huisbezoek gaat. Voordelen zijn: drempelverlagend, ervaringsdeskundigen hebben de tijd en mensen zijn opener tegen mensen die vergelijkbare problematiek hebben (meegemaakt). Ook zouden ervaringsdeskundigen kunnen worden ingezet bij de Loketten Zorg en Samenleven en DWI loketten. Consulenten hebben niet altijd affiniteit met GGZ problematiek. In het kader hiervan gaan ze bijvoorbeeld consulenten van DWI trainen.

Welzijn nieuwe stijl GGZ ambassadeurs vinden Welzijn nieuwe stijl een vooruit- en achteruitgang. Mensen met psychiatrische problemen komen voor activiteiten terecht in buurthuizen. Niet iedereen kan dit aan. Sommige groepen mixen niet goed en de vraag is of de welzijnsinstellingen deze nieuw groep kan opnemen. Hoe gaat die overgang straks in z’n werk als de functie begeleiding onder verantwoordelijkheid valt van de gemeente. De wethouder antwoordt dat er minder voorzieningen zullen zijn vanwege de bezuinigingen. Hij waakt ervoor dat voorzieningen beschikbaar blijven voor mensen die het echt nodig hebben. Veel voorzieningen kunnen in de nieuwe situatie als algemene voorziening worden aangeboden, maar voor sommige groepen zijn collectieve voorzieningen nodig. De wethouder noemt vier mogelijkheden die hij ziet gebeuren:
  • Voor aantal groepen verandert er niets
  • Voor sommige groepen is er een warme overdracht
  • Voor sommige groepen is er een koude overdracht
  • Voor sommige groepen is er niets.
Alle vier situaties zullen voorkomen. Door bezuinigingen zullen een aantal voorzieningen sneuvelen. Voor Amsterdam proberen we wel de voorzieningen voor de meest kwetsbaren in stand te houden. En ervoor te zorgen dat groepen die de meeste overlast bezorgen goed worden opgevangen.
 
Zorgmijders en zorguitval door hogere zorgkosten
GGZ ambassadeurs horen van veel cliënten dat zij erover nadenken met hun behandeling te stoppen omdat hun zorgkosten stijgen (door de plannen een eigen bijdrage te gaan eisen). De wethouder geeft aan dat hij zich verzet tegen twee maatregelen: afschaffen PGB regeling en eigen bijdrage GGZ. Vooral de laatste maatregel gaat negatief uitwerken op de kwaliteit van leven. Hij kijkt samen met wethouder Ossel welke mogelijkheden er zijn om geen eigen bijdrage te vragen. Wat betreft het PGB zijn we beleid aan het ontwikkelen voor een eigen Amsterdamse PGB regeling. De Wmo Adviesraad en GGZ ambassadeurs (Cliëntenbelang) worden voor advisering hierbij betrokken.
 
Het gesprek wordt afgesloten met de conclusie dat het voor beide partijen een zinvolle uitwisseling is geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten